Avantaje

          

- Cuarțul este rezistent la lovituri, de aceea obiectele grele nu vor provoca daune blatului.

- Blatul de bucatarie din cuarț este foarte practic, pentru că nu poate fi zgâriat cu cuțitul.

- Piatra de cuarț nu are nici cei mai mici și neînsemnați pori sau fisuri, fapt ce exclude posibilitatea reproducerii diverselor bacterii și murdărie.

- Deoarece bunurile din acestă materie respectă pe deplin standardele de igienă, acestea pot fi utilizate în întreprinderi de produse alimentare, în instituțiile medicale și pentru copii și chiar în laboratoare, unde sterilitatea este un factor foarte important.

- Blaturile din cuarț sunt complet insensibile la schimbările de temperatură. Acest aspect este foarte util în procesul de gătire, pentru că puteți pune pe suprafața de lucru un ceainic care abia a fiert sau o oală, fără teamă de aspectul ulterior al blatului.

- Datorită lipsei de pori și microfisuri,suprafața de cuarț este ușor de curățat cu apă sau cu detergenți convenționali, altele decât cele care conțin clor. In plus, aceasta nu absoarbe umezeala, ceea ce îi extinde durata de exploatare.

- Blatul din cuarț nu este radioactiv. Această materie nu este toxică, fapt demonstrat de utilizarea acesteia în instituții medicale și ospătării.

-Cuarțul nu poate fi influențat de factorii chimici externi.